Tarteletter med høns i asparges 101

Tarteletter med høns i asparges 101

maj 20, 2019 0 Af janehedemann

Der findes meget få ting der er mere genialt end en omgang hjemmelavet tarteletfyld, lavet på hjemmekogt fond og selvfølgelig med fløde.

Jeg plejer at lave en stor omgang fond, så har jeg både fond og hønsekød til fryseren, så det altid er lige til at tage op, og man kan lave tarteletter på ingen tid.

Opskriften her er til 1 alm. portion til 2-3 personer, hvis du ligesom jeg gerne vil have til fryseren, så brug 3 eller 4 høns alt efter hvor stor din gryde er (jeg bruger en 15L gryde når jeg koger fond). Mængden på grøntsagerne er vejledende, men der skal rigeligt af det hele i. Husk alt hvad du tilføjer, er smagsgiver til din fond.

Laver du den på forhånd, bliver smagen også meget mere intens, fordi den har fået lov til at simre i rigtig mange timer, trække natten over og derefter kogt ind til den ønskede intensitet. Husk på at det er fonden der er hoved-smagsgiver til din tarteletsovs. God fornøjelse!

Det skal du bruge:

Stegt kyllingefond
1 kylling min. 1800 g. eller en kødfyldt suppehøne
Salt og peber
2 fennikel
5 store gulerødder
1/2 knoldselleri
3 persillerødder
10 sorte peberkorn
5 laurbærblade
2 store løg
Ca. 3 Liter vand

Tarteletfyld
(2-3 personer)
Kødet fra den hele kylling
25 g. smør
3 spsk. mel
2,5 dl. hønsefond
2 dl. fløde
1-2 tsk. hvidvinseddike
1 dåse asparges (gem væsken til sovsen)
Salt og peber

Sådan gør du:

Dag 1:

1. Start med at sætte ovnen på 250 grader.

2. Vask og skræl alle grønstager. Skær dem ud i mindre stykker og kom dem op i en bradepande med rist sammen med urter og krydderier. Dæk med vand.

3. Skyl kyllingen og dup den tør med køkkenrulle. Kom derefter masser af salt og peber på over det hele også indeni. Gnub det godt ind i skindet.

4. Læg kyllingen på risten og steg den i ovnen i 1 time. Efter 10 min. skruer du ned på 220 grader.

5. Hæld derefter alle grøntsagerne og væske over i en gryde og dæk med resten af vandet.

6. Pil kyllingen og kom skrog og alle rester over i gryden (gem skindet og kødet i køleskabet). Tilføj mere vand hvis det ikke dækker. Kog op og skru ned på lav varme. Sæt låg på og lad simre resten af dagen.

7. Inden du går i seng, slukker du for gryden og lader den trække til morgenen efter.

Dag 2:

1. Tænd ovnen på 250 grader.

2. Sigt fonden om morgenen så du kun har væske tilbage. Kog op og lad det koge ind til du har den ønskede intensitet. (Laver du bare en alm. portion, skal den koges ind til ca. 1/2 liter)

3. Læg kyllingskindet på en bradepande med bagepapir og kom en bradepande ovenpå, så det ligger i spænd. Steg det i ovnen til det begynder at dufte af stegt kylling – så er det ved at være sprødt.

Nu laver du sovsen:

1. Kom smørret op i en gryde og lad det smelte. Tilføj melet og pisk det sammen. Lad det stege i gryden ved lav varme i et par minutter, så smagen af mel forsvinder.

2. Tilføj derefter kold hønsefond og fløde og lad det koge op, så du har en ret tyk sovs.

3. Sigt asparges og kom væsken op i sovsen. Kog sovsen igennem i et par minutter og smag den til med salt, peber og hvidvinseddike lidt af gangen.

4. Pil kødet i lidt mindre stykker og tilføj det til sovsen sammen med aspargessnitterne. Lad det koge op og derefter simre ved lav varme i 5-10 min.

5. Varm tarteletterne 2 min. i ovnen og fyld dem med tarteletfyldet. Drys til sidst med det sprøde kyllingskind og hakket persille.

Velbekomme!